Tanácsok, praktikák

Otthoni praktikák

Bár a dugulással kapcsolatos problémák biztos, szakszerű, precíz és higiénikus megoldása érdekében érdemes szakemberhez fordulni, íme néhány egyszerű ötlet és tanács, amely segítségére lehet, ha úgy érzi, hogy képes megbirkózni a dugulással.

Fürdőkád

Alapvetően bevált módszer a nagynyomású öblítés. Célszerű a zuhanyrózsa leszerelése után a zuhanycsövet használni erre a célra. Töltsük meg a kádat teljesen, majd a vízsugarat irányítsuk közvetlenül a lefolyóba!

Mosogató, mosdó

A dugulást általában a lerakódott mosogatószer és zsiradék okozza. Ennek eltávolítása érdekében nem érdemes erős zsíroldó hatású vegyszerekkel próbálkozni, mert a szintetikus anyagokat nem tudják lebontani. A lefolyótisztító szerek sok kárt okozhatnak a fém mosogatókban és a keletkező hő megrongálhatja az erre érzékeny műanyag csöveket, szifonokat! A dugulás elhárítását mindenképp szakemberre kell bízni! A dugulás megelőzése érdekében nem szabad semmilyen ételmaradékot, lerakódásra alkalmas anyagok a mosogatóban leengedni. A legtöbb mosogató dugulás családi események, ünnepek környékén következik be, amikor a megszokottnál több vendégre kell főzni és a nagyobb mennyiségű étel kezelése problémát okozhat, vagy gyakrabban az időhiány miatt nem tudunk odafigyelni arra, hogy mi kerül a mosogatóba. Azonban az erre szánt idővel nem szabad spórolni, mert később sokkal nagyobb bosszúságot okozhat az eldugult mosogató.

WC

A legegyszerűbb megelőzni a problémát. A WC-be például soha semmilyen más papírt ne dobjunk, csak és kizárólag WC papírt. A zsebkendőnek, törlő kendőnek, vagy női tisztasági betétnek olyan anyaga van, amely sokkal nehezebben ázik át és bomlik le, mint az erre a célja kialakított WC papír, így hamar dugulást okoznak A lefolyó tisztítószerek itt is hatástalanok, ezért az egyetlen ajánlott módszer a pumpa. Amennyiben valamilyen beesett műanyag tárgy (WC tisztító, illatosító) okozza a dugulást, a pumpa sem lesz elég, ilyenkor mindenképp érdemes szakembert hívni. Más esetben a pumpával vákuumot kialakítva, a pumpát a vízzel teleengedett WC csészében fel-le mozgatva tudjuk megszüntetni a dugulást.

Lefolyótisztító

Alapvetően ellenzem a használatát! Amit az képes eltüntetni, azt mi is kiszedhetjük, egy alapos szifontisztítással. Mosdó és mosogató szifont szedjük darabokra, az elemeket mossuk el, majd gondosan szereljük össze! Érdemes akkor alkalmazni, ami után biztosan huzamosabb ideig nem használjuk az eldugult eszközt (például este, ha éjszaka nem használjuk). Sose használjunk többféle lefolyó tisztítót, mert a különböző vegyszerek akár fokozhatják is a dugulás mértékét. Vegyszeres tisztítás után fokozottan ügyeljünk a helyiség megfelelő szellőztetésére!